miercuri, 5 martie 2014

Vizită de cercetare la Biserica Sfânta treime



Biserica Sfânta Treime




               
Biserica Sf. Treime, cunoscută și ca Biserica Brigita, Biserica Rutenilor sau Biserica Sfântului Spirit, este prima biserică romano-catolică ridicată la Oradea după înlăturarea stăpânirii otomane, prin asediul și recucerirea orașului în anul 1692 de către armatele imperialeale Casei de Habsburg. Lăcașul a fost construit cu hramul Sfintei Brigita a Suediei în anul 1693 la comanda episcopului romano-catolic Augustin Benkovics.

În primii treizeici de ani de existență edificiul a avut funcția de catedrală provizorie a Episcopiei romano-catolice Oradea, în condițiile în care imediat după repunerea în drepturi a episcopiei de către Curtea de la Viena, instituția orădeană încă nu avea catedrală proprie.

Din anul 1723 a fost dată ordinul franciscan, apoi celui paulin, iar mai târziu s-a decis trecerea bisericii în patrimoniul comunității catolice a armenilor.

În 1786, după darea în folosință a Catedralei Sf. Maria Oradea, biserica Sf. Brigita a fost donată comunității greco-catolice din Oradea, care i-a dat hramul Sfântul Spirit. Biserica era folosită și de românii greco-catolici din Oradea.

În anul 1948, odată cu interzicerea bisericii greco-catolice, lăcașul a fost trecut de autoritățile comuniste în posesia bisericii ortodoxe române, care îl deține până în prezent. În timpul regimului comunist edificiul a fost mascat prin construirea unui bloc de locuințe în dreptul ei.

Descrierea edificiului

Din elementele specifice fațadelor de factură barocă de după 1700 se mai păstrează frontonul marcat de o succesiune de acolade. Turnul de bază pătrată este decorat cu un coronament în formă de bulb de ceapă. Este o biserică simplă de tip navă, cu un altar pentagonal, elevaţia sa este minoră şi se termină printr-un turnuleţ de lemn. Din punct de vedere stilistic, deşi iniţial barocă (acoladele din fronton trădând acest stil), ea poate fi încadrată astăzi unui eclectic. Pictura interioară realizată în tehnica „fresco” este de factură recentă, ea fiind finalizată între anii 1982-1985.


Imagini


Frescă de pe faţada bisericii


Frescă de pe faţada bisericii


Frescă de pe faţada clădirii


Uşa de intrare în biserică


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu