miercuri, 5 martie 2014



Restaurantul Oradea - actualul restaurant 
Butoiul de Aur





Restaurantul Oradea - o clădire cu o istorie plină de fast şi eleganţă, o construcţie monumentală cu un aer gotic-veneţian. În anul 1890, arhitectul Rimanoczy Kalman senior a început construcţia complexului arhitectural ce găzduieşte astăzi restaurantul. A fost conceput sub formă de hotel - modern, dotat cu băi de cadă şi aburi.

Hotelul a fost deschis publicului la data de 1 octombrie 1892 devenind unul dintre cele mai populare şi luxoase hoteluri la vremea respectivă. Realizat în stil eclectic cu elemente clasice sau neorenascentiste, hotelul cuprindea un bazin spaţios asemănător băilor romane, alte bazine acoperite cu acoperişuri sub formă de scoică, un coridor înconjurat de arcade ogivale, duşuri, o saună, băile de cadă de la primul etaj şi camere de oaspeţi comode la cel de-al doilea etaj.

Partea complexului care adăposteşte azi restaurantul a fost construită ulterior. Pentru a mări hotelul, arhitectul a achiziţionat în anul 1893 şi casa învecinată, în care funcţiona "Cafeneaua Maghiară". Aceasta a fost demolată la începului anului 1900, iar pe locul ei a fost construită noua aripă a hotelului, care cuprindea 25 de camere şi luxoasa "Cafe Royal". Stilul arhitectural abordat rămâne cel eclectic, iar decoraţiunile interioare în stil secession se păstrează şi astăzi în interiorul actualului restaurant. Noua construcţie a fost deschisă publicului la data de 15 octombrie 1900. Ulterior a fost amenajată şi o grădină de vară în faţa cafenelei.

Începând cu 1926 aici a funcţionat "Clubul Ziariştilor". Astfel, printre personalităţile vremii care au trecut pragul cafenelei, se numără: George Enescu, Bartok Bela, cântăreţii de operă Jean Atanasiu şi Nicu Apostolescu şi pianista Annie Fischer.

După moartea arhitectului Rimanoczy Kalman edificiul a intrat în posesia municipalităţii, conform testamentului acestuia.

Actualul restaurant Butoiul de Aur îşi păstrează eleganţa de la începutul secolului XX şi oferă clienţilor posiblitatea să savureze o masă gustoasă inspirată atât din bucătăria românească, cât şi cea internaţională.


Alături de preparatele culinare vă oferă o colecţie largă de vinuri din podgorii celebre, într-o atmosferă rustică. 



Imagini din interiorul restaurantului










Imagini din cartea de onoare a restaurantului



Semnătura actorului Horaţiu Mălăiele




Semnătura lui Mircea Diaconu




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu